Acasă Ce [,] Citim - Cărți Guzel Iahina: Zuleiha deschide ochii! De la condiționarea EȘTI la divinul EU SUNT

Guzel Iahina: Zuleiha deschide ochii! De la condiționarea EȘTI la divinul EU SUNT

de Claudia Ștefan CEO ClauAcademyClaudia Ștefan
0 Comentariu

!Zuleiha deschide ochii! Zuleiha sunt eu, ești tu, este fiecare dintre noi care înțelege viața ca pe o călătorie inițiatică transformatoare. O metamorfoză a sinelui, de la condiționarea EȘTI la divinul EU SUNT!

– Eu. În toată viața ei nu pronunțase de atâtea ori „eu” cât într-o lună de închisoare. Modestia înfrumusețează – nu se cuvine ca o femeie cinstită să spună „eu” fără motiv. Până și limba tătară e construită în așa fel încât poți să trăiești toată viața fără să spui măcar o dată „eu”: în orice împrejurare ai vorbi despre sine, verbul va fi pus la forma necesară, schimbându-i-se terminația, așa încât devine inutilă folosirea acestui mic cuvânt al vanității.

Zuleiha deschide ochii de Guzel Iahina

Zuleiha deschide ochii – romanul istoric al lui Guzel Iahina, publicat de Humanitas – ne poartă într-o călătorie prin timp și spațiu, în interiorul gulagului Uniunii Sovietice, de acum aproape un secol. Povestea începe într-un sat tătărăsc din apropiere Kazanului, este atât o ficțiune inspirată de relatările bunicii autoarei, care a petrecut șaisprezece ani într-o colonie de muncă din Siberia, cât și documentare.

Eroina din roman, Zuleiha, este ca o pasăre care se naște într-o colivie și nu cunoaște zborul libertății. Când este deportată în Siberia, Zuleiha începe o călătorie de autodescoperire care o transformă într-o femeie puternică, independentă și curajoasă. Și ca toate lecțiile de viață, universul ei se schimbă brusc și dramatic, dintr-o dată pare că viața s-a terminat. Dar, așa cum va învăța în călătoria ei, urmează o nouă viață, complet diferită.

“Zuleiha deschide ochii” este mai mult decât un simplu roman istoric. Este un strigăt al existenței: Deschide ochii! Este o poveste ce oferă o privire profund filosofică asupra existenței umane.

„Cum poți să-ți deschizi inima spre cunoaștere?” meditează Zuleiha. „Inima e sălașul sentimentelor, nu al rațiunii.” 

În timpul călătoriei, Zuleiha învață să-și deschidă inima și ochii spre cunoaștere. Descoperă, cu ochii ei verzi și hipnotici, o nouă înțelegere a iubirii și relațiilor umane. Ea învață să ofere și să primească iubire, să fie loială și să construiască legături puternice cu oamenii din jurul ei. Ea descoperă că nu trebuie să-și sacrifice propria fericire și libertate pentru binele altora și că poate găsi echilibrul între propriile nevoi și nevoile celor din jur.

Pasărea fermecată Semrug

Romanul “Zuleiha deschide ochii” se poate rezuma la povestea Păsării fermecate Semrug, pe care Zuleiha o povestește fiului ei. Semrug era o pasăre neobișnuit de frumoasă; înțelepciunea ei nemărginită era ca oceanul și trăia în vârful celui mai înalt munte.

În căutare păsării Semrug, Zuleiha traversează Valea Năzuințelor, unde găsește un țel mare pentru a trăi: fiul ei. Apoi traversează Valea Iubirii, unde găsește dragostea împărtășită: îl alege ea însuși pe acest bărbat și știe să-i ofere dragoste ei. În Valea Cunoașterii își păstrează mintea curioasă și inima deschisă la nou. 

Zuleiha le învățase pe toate nu de una singură – pădurea o instruise. Aici moartea era peste tot, dar o moarte simplă, inteligibilă, înțeleaptă în felul ei, dreaptă chiar: frunzele și acele de brad zburau din copaci și putrezeau în pământ, tufișurile se uscau și erau strivite sub laba puternică a ursului, iarba ajungea să fie prada cerbilor, iar ei, la rândul lor, cădeau pradă haitei de lupi. Moartea se împletea cu viața, erau trainic legate una de cealaltă și de aceea moartea nu era înspăimântătoare. Mai mult decât atât, în pădure viața ieșea întotdeauna învingătoare. Oricât de groaznice erau incendiile toamna, oricât de rece și de aspră era iarna, oricât de crude deveneau animalele de pradă înfometate, Zuleiha știa una și bună: când va veni primăvara, copacii se vor umple de frunziș tânăr, iarba mătăsoasă va năpădi pământul înnegrit cândva de foc și animalelor li se vor naște o groază de pui zburdalnici.

Când Zuleiha traversează cruda Vale a Indiferenței, învață să-și împace în inimă durerea și bucuria, iubirea și ura, dușmanii și prietenii, viii și morții. Iar când ajunge în Valea Unirii, se bucură de gustul dulce al unirii cu toți și cu toate: e o femeie puternică, care are un pistol în mână, care vânează și hrănește satul din taiga. 

Dar se bucură prea devreme! În Valea Încurcăturilor, zguduită de furtuni, ziua se amestecă cu noaptea, realitatea cu povestea. Uraganul mătură tot ce învățase cu trudă în lunga ei călătorie, și în suflet i se înstăpânește pustiul și deznădejdea atunci când descoperă că fiul ei vrea să evadeze din gulag și s-o părăsească. 

Drumul parcurs i se prea inutil acum, iar viața pe care a trăit-o, irosită. Istovită de moarte, ajunge la Valea Renunțării și îl lasă pe acest fiu iubit în libertate. Mai departe începea Tărâmul Veșniciei. În clipa aceea Zuleiha înțelege! Și bucuria crește în inima ei.

Te las pe tine să descoperi ce era de înțeles în “Zuleiha deschide ochii”. Este o carte captivantă, cu multe povești conexe și personaje fascinante. Călătorește împreună cu Zuleiha de la condiționarea EȘTI la divinul EU SUNT!

Scriitoarea Guzel Iahina
Scriitoarea Guzel Iahina

You may also like

Lasă un Comentariu

Acest site folosește cookie-uri pentru a-ți îmbunătăți experiența. Vom presupune că ești de acord cu acest lucru, dar poți renunța dacă dorești. Accept Read More

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00