Acasă Ce [,] Citim - Cărți Ce faci când umanitatea te dezamăgește? Liu Cixin rezolvă Problema celor trei corpuri

Ce faci când umanitatea te dezamăgește? Liu Cixin rezolvă Problema celor trei corpuri

de Claudia Ștefan CEO ClauAcademyClaudia Ștefan
0 Comentariu
Problema celor trei corpuri de Liu Cixin
C

e faci când umanitatea te dezamăgește? Îi inviți pe trisolarieni să facă un Pământ mai bun! În Problema celor trei corpuri, Liu Cixin explorează dezamăgirea umană născută în unul dintre cele mai tenebroase timpuri ale istoriei: Revoluția Culturală din China. Ye Wenjie, personajul principal din Problema celor trei corpuri, se înscrie printre anonimii omenirii care proiectează istoria generațiilor viitoare. Ca cititor, nu poți să nu-i contești dreptul moral de a lua o astfel de decizie în numele omenirii, deși îți garantez că o parte umană din tine va empatiza cu resorturile psihologice care au determinat-o pe Ye să facă trisolarienilor invitația de a invada Pământul.

Seriei Amintiri din trecutul Terrei

Problema celor trei corpuri este un roman științifico-fantastic al scriitorului chinez Liu Cixin, publicat în 2008, primul roman al seriei Amintiri din trecutul Terrei. Al doilea și al treilea roman din trilogie sunt Pădurea întunecată și Capătul morții.

În primul roman al trilogiei, Liu Cixin construiește universul Trisolaris, un univers original și captivant care își află inspirația în problema de astrodinamică cu același nume: Problema celor trei corpuri. Civilizația extraterestră Trisolaris, care se află pe un corp ceresc ce gravitează trei sori, ni se dezvăluie pe parcursul romanului ca prin oglindă în ghicitură, prin intermediul unui joc de computer.

Trisolarienii se confruntă cu o problemă existențială pe planeta lor. Sistemul lor solar are trei stele, ceea ce determină o instabilitate climatică în care au puține ere stabile de dezvoltare, cele mai multe ere fiind haotice și devastatoare. Ei văd Pământul ca pe un paradis al stabilității în comparație cu planeta natală, ceea ce duce la hotărârea de a-l invada. Totuși, ei sunt conștienți de potențialul umanității de a dezvolta tehnologii avansate, moment în care Liu Cixin introduce nanotehnologia pe scena narativă, printr-un concept nou denumit “sofon”. Sofonii sunt dispozitive subatomice foarte avansate create din protoni, trimise de civilizația extraterestră Trisolaris pe Pământ pentru a spiona și a influența omenirea.

Prin acest nou concept, sofon, Liu Cixin ne aduce în prim plan ideea că tehnologiile extraterestre pot atinge niveluri de sofisticare și de înțelegere a lumii subatomice care depășesc cu mult cunoștințele științifice umane actuale, arătând cât de fragili și expuși suntem în fața unor civilizații mult mai avansate.

Cum arată un Trisolarian în viziune AI DALL·E

Vestea bună este că Netflix va realiza o adaptare cinematografică a romanului Problema celor trei corpuri de Liu Cixin, care va fi lansată în 2024. Este de urmărit! Până atunci, curiozitatea mea nu a stat cuminte, provocându-mă să folosesc AI DALL·E pentru a genera imaginea unui trisolarian.

Problema celor trei corpuri de Liu Cixin - DALL·E- trisolarian de pe Trisolaris-Problema celor trei corpuri de Liu Cixin
DALL·E- trisolarian de pe Trisolaris-Problema celor trei corpuri de Liu Cixin - Problema celor trei corpuri de Liu Cixin

Este “Problema celor trei corpuri” mai mult decât o simplă carte SF?

 

Este Problema celor trei corpuri mai mult decât o simplă carte SF? La zece ani distanță de la publicarea romanuluiProblema celor trei corpuri, astronomii au descoperit un sistem stelar din constelația Orion care ar putea conține cel mai rar tip de planetă din Univers, adică o planetă care orbitează trei sori. Nu-i așa că e super palpitant? Dacă este adevărată această ipoteză, atunci Liu Cixin se dovedește un vizionar al descoperirilor științifice din viitor, precum Jules Verne, Arthur Clarke, Isaac Asimov și alți scriitori de literatură științifico-fantastică.

 

Vizionar sau nu, prin Problema celor trei corpuri, Liu Cixin te provoacă să gândești, să simți și să explorezi. Romanul nu este doar un succes în China, ci și pe plan internațional. A câștigat premii prestigioase precum premiul Hugo pentru cel mai bun roman. Este o carte originală și remarcabilă care merită cu siguranță să fie parte din biblioteca oricărui pasionat de literatură științifico-fantastică și nu numai.

 

Cu o ingenuitate remarcabilă, Liu Cixin a împletit firele narative ale cărții pentru a dezvălui treptat, pagină după pagină, universul Trisolaris, urmărind parcă cuvintele apostolului:

 

 

Acum, vedem ca într-o oglindă, în chip întunecos, dar atunci, vom vedea față în față. Acum, cunosc în parte, dar atunci, voi cunoaște deplin.
Liu Cixin - Amintiri din trecutul Terrei: Problema celor trei corpuri, Pădurea întunecată și Capătul morții
Liu Cixin - Amintiri din trecutul Terrei: Problema celor trei corpuri, Pădurea întunecată și Capătul morții

You may also like

Lasă un Comentariu

Acest site folosește cookie-uri pentru a-ți îmbunătăți experiența. Vom presupune că ești de acord cu acest lucru, dar poți renunța dacă dorești. Accept Read More

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00