Acasă Evenimente InterDIGImuseum: Digitalizarea Muzeelor și Valorificarea Patrimoniului Cultural

InterDIGImuseum: Digitalizarea Muzeelor și Valorificarea Patrimoniului Cultural

de Claudia Ștefan CEO ClauAcademyClaudia Ștefan
0 Comentariu

Î

n lumea digitală în continuă evoluție, este esențial ca instituțiile culturale să evolueze și să se adapteze pentru a rămâne relevante și accesibile publicului lor. Proiectul “Platforma interactivă pentru digitalizarea muzeelor” sau InterDIGImuseum vine să transforme această viziune în realitate. Finanțat prin Programul Erasmus+, acest proiect este coordonat de Fundația “Phoenix – Secolul 21” și are parteneri în România, Serbia și Bulgaria. Scopul său principal este de a sprijini instituțiile culturale în îmbunătățirea abilităților digitale și de a aduce cultura și patrimoniul mai aproape de publicul larg.

Cultura și patrimoniul sunt elemente fundamentale ale identității cultural, iar muzeelor au jucat întotdeauna un rol important în păstrarea și transmiterea acestora. 

Evenimentul Multiplicator: O Oportunitate de Prezentare

Pe 30 octombrie 2023, la Hotel “Flormang” din Craiova, România, a avut loc un eveniment multiplicator al proiectului InterDIGImuseum. Acest eveniment a reprezentat o oportunitate excelentă de a prezenta rezultatele proiectului și de a împărtăși beneficiile acestuia cu publicul interesat. În cadrul evenimentului, au fost prezentate mai multe aspecte ale proiectului, inclusiv activitățile desfășurate și rezultatele obținute.

Activități cheie ale proiectului InterDIGImuseum

Proiectul InterDIGImuseum a inclus mai multe activități importante, care au contribuit la atingerea obiectivelor sale. Iată câteva dintre aceste activități cheie:

1. Digitalizarea Artefactelor Muzeale

În cadrul acestei activități, specialiștii muzeelor din Muzeul de Istorie Regionala RIM din Vidin (Bulgaria), Muzeul Orasului Knjazevac (Serbia) și Muzeul de Arheologie si Etnografie din Corabia din Corabia (România) au analizat exponatele din depozitele lor și au selectat între 150 și 200 de obiecte pentru a le digitaliza.

Procesul a implicat realizarea a aproximativ 200 de fotografii ale fiecărui obiect și postprocesarea acestora cu software de modelare 3D. Rezultatul a fost o conversie a obiectelor în format digital, inclusiv imagini 2D și 3D. Aceste obiecte digitizate sunt acum disponibile online pentru publicul larg.

 

2. Expoziții Promoționale InterDIGImuseum

În cadrul acestei activități, au fost create trei filme promoționale pentru muzeele și colecțiile muzeale din Bulgaria, Serbia și România. Aceste filme promovează bogăția și diversitatea patrimoniului cultural și istoric al acestor țări.

3. Sistem Interactiv de Digitalizare a Muzeului “InterDIGImuseum”

 

Proiectul a dezvoltat un sistem digital care permite muzeelor să stocheze și să prezinte obiecte digitale în orice format, inclusiv imagini, obiecte 3D, documente text, conținut video și audio. Acest sistem reprezintă o platformă inovatoare pentru prezentarea colecțiilor muzeelor într-un mod interactiv și modern.

 

4. Ghid Video “InterDIGImuseum”

 

A fost creat un ghid video care oferă instrucțiuni cu privire la digitalizarea artefactelor muzeale, lucrul cu platforma web “InterDIGImuseum” și tehnici de marketing digital și branding pentru instituțiile culturale.

 

5. Cercetare – Grad de Digitizare în Muzeele Europene

 

Proiectul a realizat două studii importante pentru a evalua gradul de digitizare în muzeele europene și pentru a identifica ce caută vizitatorii atunci când vizitează aceste instituții. Aceste studii oferă o perspectivă valoroasă asupra provocărilor și oportunităților din domeniul digitalizării culturale.

 

Proiectul InterDIGImuseum reprezintă o inovație semnificativă în domeniul digitalizării muzeelor și promovării patrimoniului cultural. Cu ajutorul acestei platforme interactive, instituțiile culturale pot prezenta colecțiile lor într-un mod mai accesibil și atractiv pentru publicul larg. Proiectul exemplifică beneficiile colaborării transnaționale în promovarea culturii și patrimoniului și reprezintă un pas important în direcția digitalizării și modernizării instituțiilor culturale din Europa.

InterDIGImuseum RO-BG-SRB-Digitalizarea muzeelor-Patrimoniu Cultural

You may also like

Lasă un Comentariu

Acest site folosește cookie-uri pentru a-ți îmbunătăți experiența. Vom presupune că ești de acord cu acest lucru, dar poți renunța dacă dorești. Accept Read More

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00