Acasă Descoperă Educație Civică Activă: Oamenii din România ce Modelează Viitorul prin Acțiuni Pozitive

Educație Civică Activă: Oamenii din România ce Modelează Viitorul prin Acțiuni Pozitive

de Claudia Ștefan CEO ClauAcademyClaudia Ștefan
0 Comentariu
Educatie Civica Activa pentru Conservarea Resurselor Naturale si Colectarea Separata a Deseurilor

Î

n inima României, oamenii devotați schimbării își pun amprenta asupra viitorului nostru colectiv. Acești eroi moderni, adânc implicați în ONG-uri, nu stau pe margine așteptând miracole, ci le creează.

În acest context, proiectul de excepție „Educație Civică Activă pentru Conservarea Resurselor Naturale și Colectarea Separată a Deșeurilor în Sectorul 6” s-a ridicat la înălțimea provocării. Finanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capacitate Administrativă 2014-2020 și cu contribuția semnificativă a unor entități precum Asociația Preocupați de Viitor, Asociația ProXpert, Asociația CSR Nest, Asociația Today’s Future și Asociația Idei și Proiecte pentru Tineri Activi, acest proiect a reprezentat un far al schimbării în comunitatea Sectorului 6.

Acești pionieri au învățat comunitatea să comunice și să se implice, să creeze și să gestioneze resursele naturale cu responsabilitate. Prin module precum comunicare și cultură organizațională, video participativ și participare publică, dar și managementul deșeurilor și al resurselor naturale, au deschis drumul către un viitor mai verde și mai sustenabil.

Transformarea Sectorului 6: Educație Civică Activă pentru Conservarea Resurselor Naturale și Colectarea Separată a Deșeurilor

Pe data de 29 noiembrie 2023, s-a sărbătorit finalizarea proiectului „Educație Civică Activă pentru Conservarea Resurselor Naturale și Colectarea Separată a Deșeurilor în Sectorul 6” care a transformat peisajul comunitar al Sectorului 6 al Bucureștiului. Asociația Preocupați de Viitor a marcat într-o conferință de presă impactul pozitiv al proiectului său emblematic: „Educație Civică Activă pentru Conservarea Resurselor Naturale și Colectarea Separată a Deșeurilor în Sectorul 6”.

O Inițiativă cu Impact Major

Proiectul, cu codul 151480, a fost desfășurat în parteneriat cu Primăria Sectorului 6, începând cu 1 septembrie 2022, și s-a întins pe o durată de 15 luni. Cu o finanțare consistentă de 402.854,12 RON, provenind din programul SIPOCA, inițiativa a abordat o problemă urgentă la nivel național și local: gestionarea ineficientă a deșeurilor și lipsa conștientizării cu privire la importanța implicării civice în protecția mediului în comunitatea din Sectorul 6.

Îmbunătățirea Procesului de Management al Deșeurilor

Din păcate, datele Eurostat din 2021 indicau o rată de reciclare a deșeurilor municipale în România de doar 11.3%, în contrast cu media Uniunii Europene de 48.7%. Aici a intervenit proiectul, abordând nevoia stringentă de îmbunătățire a procesului de management al deșeurilor și creșterea conștientizării publicului cu privire la implicarea civică în problemele de mediu.

Cursuri și Training-uri pentru Implicare Civică

Proiectul a inclus 3 module de cursuri pe teme precum comunicare și dezvoltare organizațională, participare publică și video participativ, și managementul deșeurilor. Peste 278 de persoane, inclusiv membri și voluntari ai societății civile din Sectorul 6 și reprezentanți ai autorității locale, au participat activ la aceste training-uri.

Un punct culminant al proiectului a fost crearea Ghidului de Activism Civic, un instrument esențial pentru creșterea implicării comunitare și transformarea cetățenilor din actori pasivi în agenți activi ai schimbării în ceea ce privește protejarea mediului.

Materiale Video pentru Implicarea Comunității

Pentru a sublinia importanța participării civice, au fost realizate 7 materiale video participative în cele mai importante cartiere din Sectorul 6. Giulești, Drumul Taberei, Crângași, Militari, Grozăvești, Ghencea și Brâncuși au fost punctele de focus, iar cetățenii au fost încurajați să ofere soluții creative pentru un management mai eficient al deșeurilor în comunitățile lor.

Educatie Civica Activa pentru Conservarea Resurselor Naturale si Colectarea Separata a Deseurilor

Rezultatele proiectului sunt impresionante și promit schimbări semnificative. Dănuț Stanciu, managerul de proiect, subliniază: „Ne-am propus să ajungem la cât mai mulți cetățeni ai Sectorului 6 pentru a pune bazele unui proces de schimbare de mentalitate: tranziția de la eco-indiferență la un comportament pro-activ și o atitudine responsabilă față de mediu.”

 

În Oglinda Schimbării: Oamenii din România ce Modelează Viitorul prin Acțiuni Pozitive

 

Prin această inițiativă de educație civică activă, Asociația Preocupați de Viitor și partenerii săi au deschis calea către un viitor mai verde și o comunitate implicată în protejarea resurselor naturale și a mediului înconjurător. Transformarea Sectorului 6 a început, iar impactul acestui proiect va continua să se resimtă în anii ce vor urma.

Educatie Civica Activa pentru Conservarea Resurselor Naturale si Colectarea Separata a Deseurilor

În această poveste de succes, oamenii din ONG-uri au fost nu doar participanți, ci arhitecții unui viitor în care comunitățile se dezvoltă și prosperă. Astfel, ei nu doar privesc spre viitor, ci îl construiesc, orientându-ne către direcția corectă.

Educatie Civica Activa pentru Conservarea Resurselor Naturale si Colectarea Separata a Deseurilor

You may also like

Lasă un Comentariu

Acest site folosește cookie-uri pentru a-ți îmbunătăți experiența. Vom presupune că ești de acord cu acest lucru, dar poți renunța dacă dorești. Accept Read More

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00