top of page

Branzeturi cum se cuVin #55: Vinuri Aramic și Brânzeturi Delaco la C House Milano

Am pășit în noul an cu o nouă experiență de degustare, la care am avut bucuria să particip. Evenimentul Brânzeturi cum se cuVin #55 a adunat laolaltă bloggerii olteni, pasionați de vin și iubitori de brânzeturi la C House Milano din Craiova. A fost o călătorie culinară fascinantă și o seară presărată cu note delicioase și combinații surprinzătoare. Vinurile de la Crama Aramic au fost vedetele serii, iar aromele brânzeturilor Delaco au adus un plus de savoare întregului eveniment.Învățați, îndrumați și alfabetizați în ale brânzeturilor și vinurilor de Daniel Botea, președintele ASBO și degustător autorizat de brânzeturi, împreună cu Adam Crăciunescu, unul dintre fondatorii cramei, am avut privilegiul să explorăm nuanțele și subtilitățile a două variante de Fetească Albă oferite de Crama Aramic. A fost un regal pentru simțuri, în care vinurile fine au dansat armonios alături de brânzeturile excepționale de la Delaco. Feteasca Alba din anii 2022 și 2023 a însemnat o călătorie în timp și gust.Degustarea a debutat cu Feteasca Alba îmbuteliată din 2022. Însă, prima surpriză a serii a fost reprezentată de varianta neîmbuteliată, nefiltrată și cu etichetă artizanală. Aici am avut șansa de a experimenta evoluția acestui soi într-un mod autentic, direct de la sursă.


Feteasca Alba a fost asociată cu Aperifrais Cote d’Azure Ile de France. Gustul rafinat al vinului alb s-a împletit armonios cu textura cremoasă a acestei creme de brânză cu topping de legume și ierburi aromate.


Povestea din spatele Piatra Soarelui și lecțiile învățate


O altă destinație a fost călătoria noastră în lumea vinului Piatra Soarelui. Aici, am aflat două detalii semnificative care adaugă profunzime și complexitate acestui vin deosebit:


Normarea Vitei de Vie: descoperirea normării vitei de vie a adus lumină asupra filosofiei cramei. S-a făcut alegerea curajoasă de a lăsa mai puțini ciorchini de struguri pe vie, orientându-se către calitate în detrimentul cantității. Astfel, fiecare ciorchine a fost tratat cu atenție și grijă pentru a extrage esența pură a fructului.

Procesul de Macerare-Fermentare Inovator: Un alt secret al succesului acestui vin a fost dezvăluit în procesul de macerare-fermentare. Boabele sfărâmate de struguri au fost lăsate în contact cu pielita timp de 24 de ore. Acest pas neconvențional a contribuit la adăugarea unei arome bogate și a unei savoare remarcabile, pline de caracteristicile florilor uscate de soc.

Prin aceste procese se obține un vin cu personalitate și un conținut de alcool de 13,5%. Acesta nu doar că păstrează caracteristicile florilor uscate de soc, ci le amplifică, adăugând mai multă profunzime și savoare.Preferința mea a fost, fără îndoială, asocierea dintre Sauvignon Blanc Piatra Soarelui și delicioasa branza Havarti Castello. Havarti, branza daneză, cu o textură cremoasă și gust untos, este maturată cu grijă timp de 2-3 luni. Apreciez la ea gustul dulceag și ușor acidul, precum și aroma proaspătă a untului. Simplu, dar elegant.

Sauvignon Blanc Piatra Soarelui a însoțit cu eleganță Branzino - File biban de mare, sos napoletan cu legume, focaccia cu parmezan și usturoi, creând o simfonie culinară de neuitat.


Degustarea a continuat cu încă trei asocieri:


  • Rosé + British Cheddar Delaco D’Exceptie: Un cupaj delicat între vinul Rosé și British Cheddar Delaco D’Exceptie, o călătorie în lumea echilibrului, în care aromele fructelor și gustul distinct al branzeturilor maturate s-au completat perfect.

  • Feteasca Neagra + Cascaval Sofia Delaco: O combinație puternică între Feteasca Neagra și cascavalul Sofia Delaco, oferind o experiență gustativă memorabilă cu textura semitare și gustul ușor sărat.

  • Feteasca Neagra baricată + Grana Padano Delaco D’Exceptie: Vinul baricat Feteasca Neagra și Grana Padano Delaco D’Exceptie au adus în față o paletă complexă de arome și texturi.


Seara de la C House Milano a fost mai mult decât o simplă degustare. A fost o călătorie plină de descoperiri culinare, în care vinurile fine de la Crama Aramic și branzeturile de la Delaco au dansat împreună pe papilele noastre gustative, creând amintiri de neuitat. Aștept cu nerăbdare noi explorări în lumea fascinantă a vinurilor și a brânzeturilor fine.


Admirația este un vin generos pentru sufletele nobile!~ Auguste Rodin

Branzeturi cum se cuVin 55 - Vinuri Armenic și Brânzeturi Delaco la C House Milano -Asociatia Bloggerilor Olteni
Branzeturi cum se cuVin 55 - Vinuri Aramic și Brânzeturi Delaco la C House Milano -Asociatia Bloggerilor Olteni

Foto Credit: Daniel Botea

Claudia Ștefan

Să facem cunoștință!

Cine sunt, ce mă recomandă și care sunt proiectele mele.

eu.png

CAFENEAUA

DE

DIGITALIZARE

Aici gasești subiecte ce îmbunătățesc abilitățile de utilizare a tehnologiei digitale

Cafeneaua de Digitalizare ClauAcademy_edited.png

Ce [,] citim

O carte este ca o călătorie! Aici scriu despre ce am învățat din aceste călătorii și care sunt cărțile pe care ți le recomand.

Jurnalul unui librar de Shaun Bythell.jpeg
Fabric

Discuție

la

cafea

Aici găseți subiecte de reflecție la cafea despre oameni, timpuri și vremuri.

Discuție la cafea -Frumusețea din noi sau Ochii prin care ne privim.jpg
bottom of page