top of page

Bucurie și savoare: cum s-au unit vinul, brânza și bloggerii olteni la Brânzeturi cum se cuVin #50

Evenimentul Brânzeturi cum se cuVin, organizat de Asociația Bloggerilor Olteni și DictionarCulinar.ro, a reușit să îmbine de-a lungul celor 50 de ediții într-un tandem perfect două dintre cele mai bune lucruri din viață: vinul și brânza. Și pentru că 50 este un număr Harshad în teoria numerelor, nu pot să nu asociez acest eveniment de degustare cu unul dătător de bucurie pentru bloggerii olteni care s-au întâlnit la restaurantul C House Milano pentru a descoperi noi gusturi și a se bucura de experiențe unice oferite de Domeniile Franco-Române și Delaco. Cuvântul „harshad” provine din sanscrită, harṣa (bucurie) + da (dă), adică „dătător de bucurie”.Brânzeturi cum se cuVin: evenimentul must-attend pentru bloggerii olteni, a ajuns la a 50-a ediție


Mă întorc la teoria numerelor pentru a-l încununa pe 50 ca fiind primul număr care se poate reprezenta ca suma a două pătrate perfecte în două moduri diferite, unul fiind însumarea pătratelor lui 1 și 7. Asociez simbolic numărul 1 evenimentului unic Brânzeturi cum se cuVin, care a devenit must-attend pentru mine personal, iar numărul 7 celor șapte asocieri de vin și brânză prezentate și degustate la evenimentul #50.


1. DFR Fetească Albă Bio 2021 + Aperifrais Ile de France,

2. Vigneron Sauvignon Blanc Bio 2021 + Camembert Ile de France,

3. Vigneron Chardonnay Bio 2021 + Havarti Castello,

4. DFR Sauvignon Blanc și Tămâioasă Românească Bio 2021 + Cașcaval Sofia Delaco,

5. Arrogance Alb Demisec 2021 + Emmentaler Delaco,

6. Arrogance Rose Sec Bio 2021 + British Cheddar Delaco D'Exceptie,

7. Vigneron Pinot Noir Barrique Bio 2018 + Grana Padano Delaco D'Exceptie.
Domeniile Franco-Române - prima plantație viticolă BIO din țara noastră


Vinurile au fost prezentate de Mihai Frincu, reprezentantul Domeniilor Franco-Române, prima plantație viticolă BIO din țara noastră. Acesta ne-a adus vinuri expresive, elegante și echilibrate, cu accent pe soiurile Pinot Noir și Chardonnay, dar și pe cele autohtone, cum ar fi Fetească Neagră, Fetească Albă sau Tămâioasă Românească. Vinurile prezentate au fost toate certificate ecologic de către Ecocert, o organizație independentă de certificare a produselor ecologice.Domeniile Franco-Române au fost înființate în anul 2000 de Denis Thomas, un proprietar și vinificator din Burgundia, care a văzut potențialul terroirului din Dealu Mare. Cu ajutorul unei echipe de specialiști români și francezi, el a plantat peste 45 de hectare de viță de vie cu soiuri nobile românești și internaționale, pe care le-a cultivat organic, obținând certificarea Ecocert. În 2006, a produs primul vin din România obținut din struguri crescuți ecologic.


Crama Domeniile Franco-Române se află în comuna Săhăteni, județul Buzău, și dispune de instalații moderne de vinificație și stocare pentru toate tipurile de vinuri: albe, rozé și roșii. Aici se produc vinuri în spirit francez, cu accent pe soiurile Pinot Noir și Chardonnay, dar și pe cele autohtone, cum ar fi Fetească Neagră, Fetească Albă sau Tămâioasă Românească. Vinurile sunt expresive, elegante și echilibrate, reflectând caracterul terroirului și al anului viticol.


Culoarea auriu-strălucitoare a perechii: Vigneron Chardonnay Bio 2021 și Havarti Castello


La evenimentul Brânzeturi cum se cuVin, degustatorul autorizat de brânzeturi Daniel Botea a ales și prezentat o selecție de brânzeturi, furnizorul fiind Delaco - Fan Brânză. Delaco este unul dintre cei mai importanți jucători de pe piața de brânzeturi din România, fiind parte a grupului francez Savencia, unul dintre cei mai mari producători de lactate la nivel mondial. Compania este importator exclusiv al unor branduri renumite, cum ar fi Bergader, Castello, Ile de France, Zott, Arla, Joya sau Milkana, oferind un portofoliu vast de produse de înaltă calitate clienților de pe piața din România. Produsele sub brandul Delaco sunt atent selecționate și produse în conformitate cu cele mai stricte rigori pentru a oferi cea mai bună calitate.
Perechea mea preferată a fost Vigneron Chardonnay Bio 2021 și Havarti Castello. Havarti de la Castello e o brânză semi-moale daneză, aromată și cremoasă, cu un gust untos, dulceag și ușor acid. Aceasta a fost descrisă ca având o textură moale și suplă, perfectă pentru a se combina cu vinul Chardonnay. Evaluarea vizuală a acestei perechi a fost foarte bună, atât aspectul exterior, cât și aspectul pastei și subcrusta brânzei fiind apreciate. Evaluarea olfactiv-gustativă a evidențiat mirosul plăcut, structura în cavitatea bucală și echilibrul gustativ al acestei perechi, precum și persistenta aromatică și tipicitatea lor.


Vigneron Chardonnay Bio 2021 este un vin certificat ecologic, are o culoare galben-pai, strălucitoare, cu reflexii verzui. Mirosul este fin și echilibrat, cu note de fructe galbene coapte (piersică, caisă, ananas), flori albe (crin, iasomie, tei) și minerale (piatră de var, cremene). Gustul este bogat și proaspăt, cu arome de citrice (lămâie, grapefruit), fructe exotice (mango, papaya, kiwi) și miere. Aciditatea este bine integrată și conferă vinului o prospețime plăcută.Gustări delicioase și vinuri fine: Vigneron Chardonnay Bio 2021 și Quesadilla


Vigneron Chardonnay Bio 2021 este un vin versatil și elegant, care se poate asocia cu diverse preparate culinare. Se potrivește alături de un platou cu fructe de mare (creveți, scoici, calamari), dar se potrivește foarte bine și cu pește la grătar sau la cuptor, carne de pui sau curcan în sos alb, paste cu brânză sau legume, salate sau brânzeturi moi. Eu l-am savurat alături de Quesadilla. Temperatura ideală de servire este între 7 și 12 grade Celsius.Vinul și brânza, două arome care se completează: povestea degustării organizate de Asociația Bloggerilor Olteni și DictionarCulinar.ro


Gustul unic și plăcut al brânzeturilor și al vinurilor selectate cu grijă de Mihai Frincu și Daniel Botea ne-au purtat într-o călătorie gustativă fascinantă. Împreună cu Asociația Bloggerilor Olteni și DictionarCulinar.ro, am adus un omagiu gusturilor fine și subtile care se completează perfect. Și, bineînțeles, am sărbătorit numărul 50 a poveștii degustării Brânzeturi cum se cuVin, simbol al bucuriei, perfecțiunii și al armoniei în teoria numerelor dar și în viața de zi cu zi.Admirația este un vin generos pentru spiritele nobile ~ Auguste Rodin

Credit Fotografii Ion Mihăescu, Xaara Novack , Daniel Botea

Claudia Ștefan

Să facem cunoștință!

Cine sunt, ce mă recomandă și care sunt proiectele mele.

eu.png

CAFENEAUA

DE

DIGITALIZARE

Aici gasești subiecte ce îmbunătățesc abilitățile de utilizare a tehnologiei digitale

Cafeneaua de Digitalizare ClauAcademy_edited.png

Ce [,] citim

O carte este ca o călătorie! Aici scriu despre ce am învățat din aceste călătorii și care sunt cărțile pe care ți le recomand.

Jurnalul unui librar de Shaun Bythell.jpeg
Fabric

Discuție

la

cafea

Aici găseți subiecte de reflecție la cafea despre oameni, timpuri și vremuri.

Discuție la cafea -Frumusețea din noi sau Ochii prin care ne privim.jpg
bottom of page