top of page

Cinefilii se bucură de seri inedite oferite de Proiectul CINEMATECA la Inspire Cinema CRAIOVA

Filmele din trecut au câștigat un loc special în inimile noastre și au devenit o parte importantă a culturii noastre. Proiectul bloggerului Iulian Fira, în colaborare cu Inspire Cinema CRAIOVA, propune o serie de proiecții tip CINEMATECA, o retrospectivă cinematografică prin istorie, oferind publicului seri inedite prin ocazia de a viziona filme clasice pe cel mai modern ecran de proiecție într-o atmosferă specială, alături de alți pasionați de cinema.


Un American la Paris: Un film poetic, înflăcărat și romantic cu un dans final uimitorProiectul CINEMATECA a debutat la Inspire Cinema Craiova pe 9 decembrie 2022 și m-am bucurat să pot fi prezentă împreună cu prietenele mele de la Clubul de lectură Smartopia. Bloggerul Iulian Fira a ales filmul "Un american la Paris" din 1951 pentru prima seară de Cinematecă. Un film regizat de Vincente Minnelli și interpretat de Gene Kelly (în rolul Jerry Mulligan) și Leslie Caron (în rolul Lise). Unul dintre filmele clasice de referință ale cinematografiei istorice.


 Clubul de lectură Smartopia
Clubul de lectură Smartopia

De-a lungul anilor, "Un American à Paris" a rămas unul dintre cele mai bine apreciate filme și dansul său final a rămas unul dintre cele mai memorabile momente din film.Cum am văzut eu această scenă: Gene Kelly și Leslie Caron sunt într-o sală de bal, dansând împreună, înconjurați de alte perechi și de un grup de tineri care cântă și se bucură de muzică, o imagine ca în tabloul Dance at Le moulin de la Galette al lui Pierre-Auguste Renoir. Uneori, muzica se oprește și toți se opresc și se uită la Gene Kelly și Leslie Caron. Gene Kelly și Leslie Caron dansează în modul cel mai pur și în același timp cel mai înflăcărat, astfel încât m-am simțit cu adevărat conectată la dansul lor.


Am aflat de la Bloggerul Iulian Fira, care ne-a povestește multe lucruri interesante despre film într-un mod unic și captivant, că această secvența aduce un omagiu pictorilor francezi (sau celor care au pictat în Franța): Dufy, Renoir, Utrillo, Rousseau, Van Gogh și Toulouse-Lautrec. Culorile și atmosferele se regăsesc în fiecare decor pentru o redare mai spectaculoasă ca niciodată. Instrumentalul de fundal, care încorporează diverse lucrări ale lui George Gershwin, s-a adăugat la frumusețea acestei scene.


În sala de cinema m-am simțit transportată în lumea plină de farmec și romantism a Parisului. Filmul este o imagine despre visele și aspirațiile celor care încearcă să-și urmeze visul și să se îndrăgostească în același timp."Un american la Paris" este o adevărată capodoperă a cinematografiei care a câștigat șapte premii Oscar. Filmul a reușit să surprindă și să transpună pe marele ecran frumusețea și splendoarea orașului Paris.


O seară minunată care a fost posibilă datorită proiectului CINEMATECA


Un American la Paris este un omagiu a atmosferei și culturii Parisului prin muzică și dans. Minnelli a făcut o treabă minunată de a capta farmecul și romantismul orașului, mai ales prin scena în care Jerry și Lise plutesc pe Sena. Chiar și muzica filmului este minunată și m-am simțit transportată în lumea plină de farmec și romantism a Parisului. Este un film minunat și m-am bucurat să-l redescopăr.


Filmul mi-a oferit o călătorie emoționantă prin lumea romantică a Parisului. După ce am ieșit din sala de cinema am rămas cu un sentiment de nostalgie. O seară minunată de cinematecă într-o companie la fel de minunată care a fost posibilă datorită proiectului CINEMATECA.


CINEMATECA la Inspire Cinema Craiova - O retrospectivă cinematografică prin istorie


Dacă ai ratat prima seară de cinematecă, atunci nu trebuie să o ratezi pe următoarea și nici pe următoarele. Proiectul CINEMATECA continuă: Inspire Cinema Mercur ne așteptă cu ediția a 2-a de 𝗖𝗜𝗡𝗘𝗠𝗔𝗧𝗘𝗖𝗔, în fiecare a 2-a vineri din lună.O nouă seară inedită pe 𝟭𝟯 𝗶𝗮𝗻𝘂𝗮𝗿𝗶𝗲 va aduce, pe cel mai modern ecran de proiecție, o altă capodoperă cinematografică: "Cat on a Hot Tin Roof". În 1958, Richard Brooks a regizat filmul "Cat on a Hot Tin Roof", bazat pe piesa lui Tennessee Williams câștigătoare a premiului Pulitzer din 1955. Filmul îi are în rolurile principale pe Elizabeth Taylor și Paul Newman.


Cu autor de Pulitzer, film de Oscar și doi actori de legendă, Elizabeth Taylor și Paul Newman,"Cat on a Hot Tin Roof" e unul dintre filmele clasice care nu trebuie ratat.


Bloggerul Iulian Fira la Inspire Cinema CRAIOVA
Bloggerul Iulian Fira la Inspire Cinema CRAIOVA

Proiectul CINEMATECA - o retrospectivă cinematografică prin istorie - este ocazia perfectă pentru a descoperi și re-descoperi filmele care au făcut istorie și ne oferă cu adevărat o seară de vineri deconectantă.


Vă dau întâlnire în fiecare a 2-a vineri din lună la CINEMATECA la Inspire Cinema Craiova pentru a ne bucurăm împreună de o seri inedite și pline de emoții!

Claudia Ștefan

Să facem cunoștință!

Cine sunt, ce mă recomandă și care sunt proiectele mele.

eu.png

CAFENEAUA

DE

DIGITALIZARE

Aici gasești subiecte ce îmbunătățesc abilitățile de utilizare a tehnologiei digitale

Cafeneaua de Digitalizare ClauAcademy_edited.png

Ce [,] citim

O carte este ca o călătorie! Aici scriu despre ce am învățat din aceste călătorii și care sunt cărțile pe care ți le recomand.

Jurnalul unui librar de Shaun Bythell.jpeg
Fabric

Discuție

la

cafea

Aici găseți subiecte de reflecție la cafea despre oameni, timpuri și vremuri.

Discuție la cafea -Frumusețea din noi sau Ochii prin care ne privim.jpg
bottom of page