top of page

Degustare de vinuri la Crama Aramic: Vinuri românești autentice din inima Banatului

Am avut ocazia să particip la o degustare de vinuri la crama Aramic, situată în apropiere de Timișoara, în cadrul unei excursii organizate de Asociația Bloggerilor Olteni. A fost o experiență de povestit, în care am descoperit vinuri de calitate, o locație superbă și o poveste de familie frumoasă.


Degustare de vinuri la Crama Aramic Vinuri romanesti autentice din inima Banatului - @foto Gabi Rădoi
Degustare de vinuri la Crama Aramic Vinuri romanesti autentice din inima Banatului - @foto Gabi Rădoi

Crama Aramic, o cramă privată cu capital 100% românesc, a fost înființată în 2010 de tatăl și fiul, Adam și Cosmin Crăciunescu. Pasiunea lor pentru vița de vie și vin i-a condus la reînvierea tradiției în zona Silagiului din județul Timiș. După o perioadă de reînființare a plantațiilor în 2010-2012, crama a avut prima producție de vin în 2015, investind semnificativ într-o linie de îmbuteliere cu o capacitate de 200.000 de litri. În 2020, au finalizat patru proiecte, inclusiv un spațiu modern pentru degustări și evenimente. În 2022, crama își deschide porțile pentru toți prietenii și îi invită să trăiască o experiență unică, bucurându-se de companie și de aromele seducătoare ale vinului.Degustarea de vinuri a fost una dintre cele mai plăcute momente ale excursiei. Am avut ocazia să gustăm cinci vinuri reprezentative pentru crama Aramic, acompaniate de preparate culinare delicioase. Am început cu un vin alb sec, Fetească Albă, care a avut un buchet floral și fructat, cu note de citrice și piersică. A fost un vin proaspăt și echilibrat, perfect pentru aperitiv. Am continuat cu un cupaj alb demisec, din Muscat Ottonel, Sauvignon Blanc și Fetească Albă, care a avut un gust intens și aromat, cu note de flori albe și fructe exotice. A fost un vin complex și elegant, care s-a potrivit foarte bine cu brânzeturile fine și pepenele galben.Am trecut apoi la un vin rozé sec, din Pinot Noir, care a avut o culoare roz pal și un gust delicat și rafinat, cu note de căpșuni și zmeură. A fost un vin ușor și plăcut, care a mers foarte bine cu mezelurile din vânat. Am ajuns la vinurile roșii, începând cu o Fetească Neagră secă, care a avut o culoare rubinie și un gust bogat și intens, cu note de fructe roșii și negre, condimente și ciocolată. A fost un vin corpolent și matur, care a acompaniat excelent supa cremă de legume.


Am încheiat degustarea cu un cupaj roșu rezervă, din Fetească Neagră și Cabernet Sauvignon, care a avut o culoare roșu închis și un gust puternic și complex, cu note de fructe uscate, prune, vanilie și lemn. A fost un vin nobil și armonios, care a făcut pereche perfectă cu mușchiul de porc cu cartofi la cuptor. Pentru desert, am savurat niște papanași delicioși, care au completat minunat experiența culinară.


Vinurile au fost însoțite de o selecție rafinată de mâncăruri, evidențiindu-se prin asocierea perfectă cu brânzeturi delicate, pepene galben și mezeluri din vânat. Un aspect remarcabil al experienței a fost spațiul atmosferic și relaxant al cramei, care a adăugat o notă de eleganță întregii degustări.


Gustările au inclus un delicios muschi cu cartofi la cuptor, iar culmea festinului a fost atinsă cu un desert tradițional românesc - papanasi. Aceasta a fost o alegere inspirată, evidențiind atât bogăția vinurilor, cât și arta gastronomică a locului.


Locația în sine a cramei este impresionantă, oferind o priveliște deosebită asupra podgoriilor și creând o atmosferă autentică. Proprietarul cramei și-a împlinit visul de a avea o casă în mijlocul viței de vie, iar printr-oportunitățile oferite de fondurile europene, a construit această crama de familie, implicându-i și pe cei doi copii.Crama Aramic nu este doar un loc unde se produce vin, ci și o poveste de pasiune, tradiție și devotament pentru arta vinificației. Experiența noastră acolo a fost una autentică și memorabilă, marcând un capitol deosebit în călătoria noastră prin lumea vinurilor.


Fotografii @Gabi Rădoi


Claudia Ștefan

Să facem cunoștință!

Cine sunt, ce mă recomandă și care sunt proiectele mele.

eu.png

CAFENEAUA

DE

DIGITALIZARE

Aici gasești subiecte ce îmbunătățesc abilitățile de utilizare a tehnologiei digitale

Cafeneaua de Digitalizare ClauAcademy_edited.png

Ce [,] citim

O carte este ca o călătorie! Aici scriu despre ce am învățat din aceste călătorii și care sunt cărțile pe care ți le recomand.

Jurnalul unui librar de Shaun Bythell.jpeg
Fabric

Discuție

la

cafea

Aici găseți subiecte de reflecție la cafea despre oameni, timpuri și vremuri.

Discuție la cafea -Frumusețea din noi sau Ochii prin care ne privim.jpg
bottom of page