Don Quijote a fost român.

Nu are tupeu, nu are carismă. E deștept, educat, finuț, cu bun simț, modest. A învățat și muncit la Bruxelles ori în orice alt colț al lumii unde a putut să-și facă un rost - de unde și eticheta că s-a dat cu străinii. Acesta este profilul românului plecat și reîntors șă-și ia țara înapoi, un Don Quijote modern. La Bruxelles a fost si Dăncilă, dar ea nu s-a dat niciodată de partea străinilor, nici nu are cum să fie acuzată de așa ceva, doar vorbește prin semne chiar și în propria limbă, ca intelect încă nu a ieșit din peșteră, nouă ani a opus o rezistență fantastică la schimbare. Mă rog, asta e Dăncilă Figură Rupestră, o conservatoare neconflictuală care dă semne de viață atunci când clipește.

Revenim... În general, românilor le plac carismaticii, șmecherii, cel care știe s-o zică., dar s-o zică așa cu înjurături neaoșe romanești, cu patos sau flegmatic, după caz. Știți ca atunci cănd se luminează fața de satisfacție: 'i-a zis-o măi' sau 'le-a zis-o măi'. Dragnea se încadrează perfect în acest profil de șmecher de cartier/municipiu/județ, mai nou șmecher de țară. Dragnea e un om care a știut să se descurce în viață. A și spus: 'Eu nu vreau sa plec ca prostul din aceasta viata si din aceasta functie'. Da, românilor le place verbul a descurca, atunci cănd se spune admirativ despre cineva: "Ai văzut mă cum s-a descurcat a lu' cutare!", nu, nu e o întrebare, e doar o exclamație admirativă. Iar dacă spui ceva despre modul în care s-a descurcat, replica nu întârzie să apară: 'Ce îți este necaz/ciudă că nu ești ca el?'. Deci ne place descurcăreala, nu știința, nu învățatul, ci descurcăreala. Asta presupune că totul e încurcat... Și da, România e o țară încurcată rău, dar atât de rău că pare că trebuie aruncată și facută alta nouă.

Te mai și miri că se mai găsesc niște Don Quijote de la Mancha care să vrea s-o salveze pe această Dulcinee numită România.


Photo: Dan Udrescu

Claudia Ștefan

Să facem cunoștință!

Cine sunt, ce mă recomandă și care sunt proiectele mele.

eu.png

CAFENEAUA

DE

DIGITALIZARE

Aici gasești subiecte ce îmbunătățesc abilitățile de utilizare a tehnologiei digitale

Cafeneaua de Digitalizare ClauAcademy_edited.png

Ce [,] citim

O carte este ca o călătorie! Aici scriu despre ce am învățat din aceste călătorii și care sunt cărțile pe care ți le recomand.

Jurnalul unui librar de Shaun Bythell.jpeg
Fabric

Discuție

la

cafea

Aici găseți subiecte de reflecție la cafea despre oameni, timpuri și vremuri.

Discuție la cafea -Frumusețea din noi sau Ochii prin care ne privim.jpg