top of page

Oltenia Mănăstirilor - Acolo unde timpul a uitat să se petreacă

Pe Valea Vodiței, urmând firul apei cu același nume, am învățat ce înseamnă să întâlnești trecutul. Te abați doar un kilometru de la Dunăre, în apropierea Porților de Fier. Mai întâi vezi turla bisericii din lemn, construită în stil maramureșean, apoi chiliile călugărilor. Iar cei care cunosc locul, trec podul Râului Vodița către ruinele celei mai vechi mănăstiri din Țara Românească - acolo unde timpul a uitat să se petreacă. Acolo, într-o după-amiază însorită de vară, am adormit pe covorul de mușchi al ruinelor și l-am visat pe acel călugăr, pe cel ce-și construia visul. L-oi fi visat sau l-oi fi gândit, nu-s prea sigură de asta, cert este că acela este locul unde călugărului Nicodim a ridica, cu voia Domnului, spunea el, prima mănăstire atestată documentar din Țara Românească (1369-1374).


Drumul nostru prin istorie este drumul acestor oameni care au știut să construiască. Au început prin a construi lăcașe, pentru ca apoi să continue să construiască... o cultură, o țară, o civilizație.


Despre acest drum ne povestesc Liana Carina Tătăranu (text) și Nicolae Coșniceru (fotografie) în Oltenia mănăstirilor – istorie, arhitectură și iconografie”. Ne povestesc despre noi și drumul nostru care a străbătut o istorie spre civilizație. Trei ani de documentare, fotografiere și editare s-au concretizat în două volume, însumând 528 de pagini full policromie, format semi-album 19,5 x 25 cm.


"Dorind să aducem în actualitate mai bine de 600 de ani de istorie spirituală semnificativă a Olteniei, am urmărit cu precădere temele universale care rezistă în timp. Ansamblurile monahale nu constituie simple clădiri care au rezistat de-a lungul veacurilor și care însumează elemente istorice, ci sunt locuri vii, încărcate de memoria imperfectă a oamenilor și sfinților care au viețuit sau au trecut pe acolo, de povestirile personalităților care și-au legat, cumva, numele de acestea și, nu în ultimul rând, de obștea de monahi sau monahii care le continuă cu devotament povestea la momentul actual. Arta mănăstirească însăși este un subiect viu, interpretabil, metamorfozabil, (auto)biografic pe alocuri. Înțelesurile ei se arată fiecăruia în mod diferit, cel mai adesea în straturi profunde. Iar întreaga semnificație a unei mănăstiri ți se arată atunci când te afli în interiorul ei, când participi în mod activ la slujbele religioase și la viața obștii." - autorii - Oltenia Mănăstirilor


Oltenia mănăstirilor – Cel mai frumos cadou pe care îl poți face cu ocazia Nașterii Domnului


Fără nici o îndoială, „Oltenia mănăstirilor" este cel mai frumos cadou pe care îl poți face cu ocazia Nașterii Domnului. Ce poate fi mai frumos de atât!!

Pentru mai multe informații despre cele două volume și comenzi la preț preferențial (până pe 16 decembrie a.c.), accesează link-ul https://olteniamanastirilor.ro/

Liana Carina Tătăranu (text) și Nicolae Coșniceru  (fotografie) în  „Oltenia mănăstirilor – istorie, arhitectură și iconografie”

INVITAȚIE - O lansare unică de carte sau O carte unică - Oltenia mănăstirilor


Sâmbătă - 17 decembrie 2022, la ora 10:00, ne întâlnim la Teatrul Național Marin Sorescu din Craiova, la această lansare unică de carte - Oltenia mănăstirilor - pentru a beneficia de prețul promoțional al volumelor și de compania și autograful autorilor Liana Carina Tătăranu și Nicolae Coșniceru.


O întâlnire cu trecutul, prezentul și viitorul nostru la lansarea volumelor Oltenia mănăstirilor, pentru a fi împreună acolo unde timpul a uitat să se petreacă.


INVITAȚIE la lansare de carte Liana Carina Tătăranu (text) și Nicolae Coșniceru  (fotografie) în  „Oltenia mănăstirilor – istorie, arhitectură și iconografie”

Claudia Ștefan

Să facem cunoștință!

Cine sunt, ce mă recomandă și care sunt proiectele mele.

eu.png

CAFENEAUA

DE

DIGITALIZARE

Aici gasești subiecte ce îmbunătățesc abilitățile de utilizare a tehnologiei digitale

Cafeneaua de Digitalizare ClauAcademy_edited.png

Ce [,] citim

O carte este ca o călătorie! Aici scriu despre ce am învățat din aceste călătorii și care sunt cărțile pe care ți le recomand.

Jurnalul unui librar de Shaun Bythell.jpeg
Fabric

Discuție