top of page

Richard al III-lea: Jocul pastelat al intrigilor care seduce în lumina reflectoarelor

Într-un spectacol plin de seducție, piesa de teatru "Richard al III-lea" a lui Shakespeare aduce pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova un joc fascinant al intrigilor într-o paletă cromatică pastelată. Interpretarea personajelor și decorul, care emană transparență, te fascinează cu o poveste plină de complexitate și manipulare.


Richard al III-lea -  Teatrul National Marin Sorescu Craiova
Richard al III-lea - Teatrul National Marin Sorescu Craiova

Richard al III-lea, interpretat remarcabil de actorul Sorin Leoveanu, în ipostaza sa dominatoare, este îmbrăcat în hainele negre ale nonconformismului și se joacă cu mintea celor din jurul său și a spectatorilor. Culorile pastelate ale costumelor personajelor aduc cu ele semnificații care te poartă cu gândul către o simbolistică a Războiul celor două roze și rivalitatea dintre cele două case, Lancaster și York, pentru tronul Angliei.


Richard al III-lea seduce prin interpretarea lui Sorin Leoveanu, care face un rol complex și hipnotic. Își controlează vocea, gesturile și mimica pentru a crea o prezență scenică puternică și convingătoare. Te seduce cu tonul și inflexiunile vocale. Își adapteze mișcările și expresiile faciale pentru a transmite starea de spirit, subtilitatea și natura machiavelică a personajului.


I am determined to prove a villain and hate the idle pleasures of these days.
Sorin Leoveanu în Richard al III-lea -  Teatrul National Marin Sorescu Craiova
Sorin Leoveanu în Richard al III-lea - Teatrul National Marin Sorescu Craiova

Decorul transparent devine o fereastră către trecut și viitor, sugerând că evenimentele prezentate nu sunt izolate în timp, ci conectate cu cele din istorie. Intrigile, cinismul și dorința de putere, atât de bine reprezentate în replicile memorabile ale piesei, transcend timpul și reflectă aspecte umane universale.


Cu fiecare cuvânt rostit pe scenă, personajele ademenesc și seduc publicul într-un joc de putere și manipulare. Replicile memorabile, precum cele în care Richard își dezvăluie răutatea și determinarea, adâncesc atmosfera tensionată și dezvăluie complexitatea psihologică a personajului.


I am determined to prove a villain" - "Sunt hotărât să dovedesc că sunt un ticălos." "Why, I can smile, and murder whiles I smile" - "De ce, pot zâmbi și să omor în timp ce zâmbesc." "I am not in the giving vein today" - "Astăzi nu sunt înclinat să dau." "The world is grown so bad that wrens make prey where eagles dare not perch" - "Lumea a devenit atât de rea încât sticletele prind prada acolo unde vulturii nu îndrăznesc să se avânte."

Spectacolul "Richard al III-lea" este astfel o incursiune în abisul întunecat al intrigilor și a dorinței de putere, care continuă să fascineze și să provoace întrebări și în prezent. Jocul pastelat al culorilor și al intrigilor, sub îndrumarea regizorului László Bocsárdi, dezvăluie straturi profunde de înțelegere asupra condiției umane și asupra fragilității și răutății care pot fi ascunse în spatele unui zâmbet seducător.


A horse, a horse, my kingdom for a horse! - Un cal, un cal, regatul meu pentru un cal!

Încheierea spectacolului cu replica memorabilă rostită de Richard al III-lea în momentele de deznădejde și disperare este un strigăt al conștiințe care înțelege că în fața tragediei și a pierderii, puterea și privilegiile pălesc în comparație cu viața însăși.


Richard al III-lea în regia lui László Bocsárdi este un spectacol al fragilității umane. Într-un fel, costumația în culori pastelate sugerează că, în ciuda diferențelor politice și a violenței, oamenii au continuat să trăiască și să iubească, să se îmbrățișeze și să-și aline durerea. Este un mod subtil de a aduce o notă de optimism într-o piesă care este adesea considerată una dintre cele mai întunecate și mai sângeroase creații ale lui Shakespeare.


Îți recomand să vezi acest spectacol pentru că are un joc actoricesc remarcabil, multe nuanțe și înțelesuri, dar și întrebări și teme de reflecție mereu actuale. Vei vedea o interpretare originală și creativă al lui Richard al III-lea în jocul pastelat al intrigilor care seduce în lumina reflectoarelor.


Richard al III-lea de William Shakespeare în regia lui László Bocsárdi -  Teatrul National Marin Sorescu Craiova
Richard al III-lea de William Shakespeare în regia lui László Bocsárdi - Teatrul National Marin Sorescu Craiova

Claudia Ștefan

Să facem cunoștință!

Cine sunt, ce mă recomandă și care sunt proiectele mele.

eu.png

CAFENEAUA

DE

DIGITALIZARE

Aici gasești subiecte ce îmbunătățesc abilitățile de utilizare a tehnologiei digitale

Cafeneaua de Digitalizare ClauAcademy_edited.png

Ce [,] citim

O carte este ca o călătorie! Aici scriu despre ce am învățat din aceste călătorii și care sunt cărțile pe care ți le recomand.

Jurnalul unui librar de Shaun Bythell.jpeg
Fabric

Discuție

la

cafea

Aici găseți subiecte de reflecție la cafea despre oameni, timpuri și vremuri.

Discuție la cafea -Frumusețea din noi sau Ochii prin care ne privim.jpg
bottom of page