top of page

Serenad─â pentru Nadia­čÄ╗ sau Despre cum alegem s─â iubim

Serenad─â pentru Nadia, scris─â de Z├╝lf├╝ Livaneli, m-a f─âcut s─â reflectez la ideea c─â modul ├«n care alegem s─â iubim este ceea ce ne define╚Öte pe noi ╚Öi are prea pu╚Ťin leg─âtur─â cu r─âspunsul pe care ├«l primim la declara╚Ťia de iubire pe care o facem. Tr─âim vremuri ├«n care iubire a devenit pragmatic─â, logic─â, calculat─â. Temerile de a nu alege corect persona c─âreia s─â-i d─âruim iubirea ne sufoc─â tr─âirile ╚Öi ne inhib─â sim╚Ťurile. Cred c─â iubirea adev─ârat─â este rezervat─â doar celor mai curajo╚Öi dintre noi.


Maximilian Wagner este unul dintre curajo╚Öi. Personajul enigmatic din Serenad─â pentru Nadia, aparent un profesor de drept de la Harvard de origine german─â, alege s─â-╚Öi tr─âiasc─â via╚Ťa arz├ónd pentru o singur─â iubire sau, mai bine spus, arz├ónd ├«ntr-o singur─â iubire, iubirea lui pentru Nadia.

Destinul Nadie este destinul a milioane de evrei din cel de-al Doilea R─âzboi Mondial. Cu origini evreie╚Öti ╚Öi cu un certificat de botez fals, Nadia este trimis─â ├«n Rom├ónia, ╚Ťara de origine a tat─âlui ei.


Două femei, Nadia și Maya, două personaje plasate în timpuri diferite care creează conexiuni fără a se fi putut întâlni vreodată. Un subiect de roman care este inspirat de tragedia navei Struma și de tensiunile culturale, politice, etnice și religioase care au marcat Turciei de-a lungul istoriei, ajungând până în Istanbulul anului 2001 .


Am privit acest roman ca o oper─â de art─â. Frumos scris, inspirat, personaje care leag─â trecutul de prezent ╚Öi viitor, modul unic ├«n care te face s─â vrei s─â afli mai multe despre perioade istorice, ├«nt├ómpl─âri ╚Öi oameni. M-a impresionat tare mult povestea real─â a navei Struma ╚Öi m-a impresionat povestea Pogromului de la Istanbul din septembrie 1955 ├«mpotriva popula╚Ťiei grece╚Öti, despre care nu ╚Ötiam, dar pe care am v─âzut-o ca pe o punere ├«n oglind─â a ceea se s-a ├«nt├ómplat ├«n Noaptea de cristal sau Noaptea sticlei sparte din 1938 ├«mpotriva evreilor din Germania. Pare c─â lumea nu se schimb─â, c─â devine mereu nefavorabil─â vie╚Ťii ├«ntr-un alt col╚Ť de lume, ├«ntr-un alt timp din Istorie. A╚Öa cum a devenit acum spa╚Ťiului Ucrainei.


╚śi m─â ├«ntorc la serenad─â, serenada Nadiei, ╚Öi la cum iubim. La cum iube╚Öte Maximilian Wagner. Iube╚Öte ca ├«n Serenada lui Schubert.[...]am cunoscut-o pe Nadia. Era student─â la istorie. ├Ämi aduc aminte c─â, la ├«nceput, m-am g├óndit c─â era o fat─â tare dr─âgu╚Ť─â. La c├óteva zile dup─â aceea, am ├«nceput s─â-mi spun c─â era o fat─â nespus de frumoas─â. Dup─â o s─âpt─âm├ón─â, am ├«nceput s─â m─â g├óndesc c─â avea ni╚Öte ochi nemaipomeni╚Ťi. Apoi, dup─â o vreme, am ├«nceput s─â-mi spun c─â ochii, chipul, trupul ei erau capodopera unui pictor.

Noapte bun─â, iubita mea! semnat Maximilian Wagner


Claudia ╚śtefan

S─â facem cuno╚Ötin╚Ť─â!

Cine sunt, ce mă recomandă și care sunt proiectele mele.

eu.png

CAFENEAUA

DE

DIGITALIZARE

Aici gase╚Öti subiecte ce îmbun─ât─â╚Ťesc abilit─â╚Ťile de utilizare a tehnologiei digitale

Cafeneaua de Digitalizare ClauAcademy_edited.png

Ce [,] citim

O carte este ca o c─âl─âtorie! Aici scriu despre ce am înv─â╚Ťat din aceste c─âl─âtorii ╚Öi care sunt c─âr╚Ťile pe care ╚Ťi le recomand.

Jurnalul unui librar de Shaun Bythell.jpeg
Fabric

Discu╚Ťie

la

cafea

Aici g─âse╚Ťi subiecte de reflec╚Ťie la cafea despre oameni, timpuri ╚Öi vremuri.

Discu╚Ťie la cafea -Frumuse╚Ťea din noi sau Ochii prin care ne privim.jpg
bottom of page