top of page

Templul de Aur de Yukio Mishima: Despre Frumusețe, Distrugere și Natura Umană

Prima carte citită în 2024 este Templul de Aur de Yukio Mishima. Templul de Aur nu este doar o simplă poveste, ci o incursiune în întunecatele adâncimi ale sufletului uman și în complexitatea naturii umane. De ce alege Mizoguchi, personajul principal al romanului, să arunce în aer un templu sacru și fascinant? De ce simte nevoia să distrugă frumusețea, adevărul și liniștea? Aceste întrebări ne îndreptă către reflecții asupra naturii umane și a luptei interioare dintre atracția către frumusețe și impulsurile distructive.


Templul de Aur de Yukio Mishima
Templul de Aur de Yukio Mishima

Protagonistul, Mizoguchi, pare captivat și înrobit de frumusețea Templului de Aur. Însă, în ciuda acestei fascinații, el simte că frumusețea are o latură malefică. Templul nu îl oprește niciodată din a comite fapte rele, ba dimpotrivă, îl împinge către imoralitate și groază. Alegerea lui de a da foc templului poate fi văzută ca un act de eliberare și de rupere a lanțurilor care îl țin prizonier.


Focul, în acest context, devine un instrument de purificare. Mizoguchi simte că era necesar să curețe din temelii locul în care preoții practică o conduită dubioasă, unde se recurge la serviciile prostituatelor, se primește mită și se comit acte de cruzime. Purificarea prin foc devine o necesitate pentru a restabili echilibrul și pentru a aduce lumină în umbrele întunecate ale templului.


De asemenea, aspectul psihologic al romanului se contopește cu adevăruri istorice. În 1950, un incident similar de distrugere a Templului Pavilionului de Aur a avut loc în realitate, ceea ce face povestea mai înfricoșătoare și plină de suspans. Mishima, prin scrierea sa, pătrunde adânc în mintea personajului și dezvăluie motivațiile și conflictele interioare care au condus la acest act de distrugere.


Frumusețea și distrugerea, în Templul de Aur, sunt prezentate într-un mod fascinant și intrigator deopotrivă. Romanul ne oferă o incursiune în zonele de auto-reflecție cu privire la natura frumuseții, perfecțiunii de neatins și complexitatea vieții. Este un roman care invită la meditație asupra valorilor și alegerilor umane.


Yukio Mishima, cu abilitatea sa distinctivă de a crea imagini senine și frumoase, ne poartă prin ochii unui individ problematic. Deși uneori percepută ca repetitivă sau dificilă, această repetare poate fi considerată o imagine a vieții în sine, percepută prin prisma unui individ și a percepțiilor sale înguste.


Templul de Aur atinge coardele sensibile ale naturii umane. Călătoria cu Mizoguchi în labirintul său interior aduce la lumină aspecte deranjante și întrebări existențiale, oferindu-ne o privire profundă în complexitatea vieții și a alegerilor umane. Este o lectură profundă și frumoasă, care îți rămâne în minte mult timp după ce ai închis cartea.


Experiența mea de viață părea guvernată de un cod. Ca într-un coridor de oglinzi, se tot reflecta o singură imagine la nesfârșit. Lucruri pe care le văzusem în trecut se reflectau clar în cei pe care-i întâlneam pentru prima oară și aveam senzația că sunt purtat de astfel de asemănări în adâncimile coridorului, într-o cameră interioară în care nu se putea pătrunde ușor. Noi nu ne ciocnim brusc de destinul nostru.  - Templul de Aur de Yukio Mishima

Credeți că acest citat din Templul de Aur reflectă un adevăr general valabil?


Claudia Ștefan

Să facem cunoștință!

Cine sunt, ce mă recomandă și care sunt proiectele mele.

eu.png

CAFENEAUA

DE

DIGITALIZARE

Aici gasești subiecte ce îmbunătățesc abilitățile de utilizare a tehnologiei digitale

Cafeneaua de Digitalizare ClauAcademy_edited.png

Ce [,] citim

O carte este ca o călătorie! Aici scriu despre ce am învățat din aceste călătorii și care sunt cărțile pe care ți le recomand.

Jurnalul unui librar de Shaun Bythell.jpeg
Fabric

Discuție

la

cafea

Aici găseți subiecte de reflecție la cafea despre oameni, timpuri și vremuri.

Discuție la cafea -Frumusețea din noi sau Ochii prin care ne privim.jpg
bottom of page